Serietips

SERIETIPS

Utbudet av manga och animé är enormt, och utan hjälp kan det vara svårt att hitta rätt. För att du lättare ska kunna hitta något som passar just dig så tipsar Kontexts reporter Magnus von Goës Karlström och mangaexperten Simon Lundström om några av sina favoriter.

Symbol Stycke ny

Simons mangatips

garasu

 

 

 

ガラスの仮面
En mask av glas (Suzue Miuchi, 1976)
En av mangavärldens mest legendariska klassiker, och en av de mest lysande varianter på Pappa Långben-temat. Också ett bra exempel på en skapare som går vilse i sin egen berättelse och tappar bort sig helt.

kodomo2

 

 

 

こどもの時間
Barnatider (Kaworu Watashiya, 2005)
På grund av sitt tema ofta generellt missförstådd som en pedofildröm. I själva verket är det en knivskarp och mycket träffsäker bild av det skeva maktförhållandet mellan barn, vuxna, och lögnerna i bägge världar.

airen2

 

 

 

愛人
Älskling AI-REN (Yutaka Tanaka, 1999)
Mangavärldens troligtvis bästa beskrivning av människans behov av sällskap, och fulländad som få.

Symbol Stycke ny

Magnus mangatips

 

 

無限の住人
Blade of the Immortal (Hiroaki Samura, 1993)
Även om det här förekommer mycket våld och blod så är berättelsen om den odödliga samurajen Manji och hans protege Rin en skickligt berättad historia med en unik tecknarstil som ger varje bild en actionkänsla som sällan går att se i mangamediet. Kanske inte helt historiskt korrekt, men vem bryr sig?

blade2

 

 

 

星が原あおまんじゅうの森
Aomanjuskogen (Hisae Iwaoka, 2008)
I skogen bor Soichi tillsammans med andarna som lever i alla ting. En fin saga om hur allt som finns i en skog är viktigt, och hur det som vi tar för givet kan på ett ögonblick ryckas ifrån oss.

aomanju

 

 

プルートウ
Pluto (Naoki Urasawa, 2003)
En historia från Astro Boy genomgår ett perspektivskifte. I en framtid där robotar lever sida vid sida med människor och ibland även ser ut som dem ställs frågan hur robotar hanterar mänskliga fenomen som sorg, ilska och moraliska problem. Med avstamp i en detektivhistoria efter ett mord växer sig Pluto till något som blir större än sina beståndsdelar.

pluto

Symbol Stycke ny

Simons animétips

eva3

 

 

新世紀エヴァンゲリオン
Neon Genesis Evangelion (Gainax, 1995)
Original TV-serien från 1995, inkluderat ett högaktningsfullt ignorerande av samtliga påföljande "förbättringar" i form av långfilmer, utgör en av de mest träffsäkra illustrationer av barndomstrauman som mänskligheten någonsin skapat för TV.

steins2

 

 

 

シュタインズ・ゲート
Steins;Gate (Nitroplus/White Fox, 2011)
Maskerad som en animé-serie bara för nördar, är detta en av de mest solida berättelserna som gjorts i animéform sedan millennieskiftet. En extremt skicklig skildring av mysterier, tidsreseparadoxer och genuint hjältemod.

gunbuster

 

 

 

トップを狙え!
Gunbuster (Gainax, 1988)
Denna 6-avsnitts OAV är ett destillat av allt som utgör skickligt skapad animé. Bör endast avnjutas efter en god och hälsosam diet av varierad animé.

Symbol Stycke ny

Magnus animétips

 

 

銀河英雄伝説
Legenden om Galaxhjältarna (Yoshiki Tanaka/Magic Bus och Madhouse, 1988)
En rymdopera som poängterar att i krig finns det sällan en god sida och en ond sida, utan två sidor med personer på hela spektrat mellan gott och ont. Och att även när det är massiva flottor med stora rymdskepp som kämpar så är det som står i centrum för varje konflikt ett politiskt spel. Med ett av animévärldens största karaktärsgallerier.

logh2

 

 

あずまんが大王
Azumanga Daioh (Kiyohiko Azuma/J.C.Staff, 2002)
Skolkomedier går det fjorton på dussinet i animévärlden, men få har nått upp till samma höjder som denna. I tjugosex avsnitt avhandlas tre års högstadium genom att vi får följa ett kompisgäng av flickor och deras duster med läxor, katter, sovande lärare och så småningom inträdesprov till universitetet. Troligen den bästa "nybörjarserien" för den nyinvigda till mediet.

azumanga

 

 

ルパン三世
Lupin III (Monkey Punch/TMS, 1971)
En långkörare som aldrig tycks ta slut. Sedan den första animerade serien kom 1971 har det blivit över 200 tv-avsnitt, tio biofilmer och sedan 1988 en tv-film per år. Mästertjuven Lupin och hans gäng genomför de omöjligaste kupper på de mest oväntade vis. Med blinkningar till flertalet både japanska och västerländska böcker och filmer är det en serie där logik aldrig får komma i vägen för en bra historia.

lupin

Symbol Stycke ny

Simons filmtips

godfathers2

 

 

 

東京ゴッドファーザーズ
Tokyo Godfathers (Satoshi Kon, 2003)
En fulländad uppvisning i vad man gör med tecknad film som inte går att göra som spelfilm, fast det går att göra som spelfilm, fast det faktiskt inte alls går att göra som spelfilm.

flickan

 

 

 

時をかける少女
Flickan som hoppar genom tiden (Mamoru Hosoda, 2006)
Baserad på en gammal spelfilm, men icke desto mindre en extremt välgjord långfilm om vikten av att ångra sig, och inte ångra sig.

hoshi

 

 

 

ほしのこえ
Voices of a Distant Star (Makoto Shinkai, 2002)
Briljant uppvisning i att det går att göra väldigt bra film alldeles ensam.

Symbol Stycke ny

Magnus filmtips

 

 

 

となりのトトロ
Min Granne Totoro (Hayao Miyazaki, 1988)
En film som bevisar att det kan hända mycket utan att det egentligen handlar om så mycket. Även en film som är omöjlig att se utan att må bra efteråt.

totoro2

 

 

パプリカ
Paprika (Satoshi Kon, 2006)
Gränsen mellan verklighet och dröm blir tunnare och tunnare i denna animerade förlaga till Inception. När drömkonstruktionerna bryter sig loss och blir en del av den verkliga världen stämmer ingenting längre. Den sista filmen som Satoshi Kon färdigställde innan sin död 2010.

paprika2

 

 

かぐや姫の物語
Sagan om Prinsessan Kaguya (Isao Takahata, 2013)
Baserad på en folksaga från 900-talet och en av de vackraste animerade filmer som gjorts. En bambuhuggare hittar en baby i ett bambuskott som snabbt växer upp till en vacker ung kvinna, och snart står friarna på kö. Men Kaguya är inte alls intresserad av att gifta sig. Om hur kvinnor förväntades bete sig på den tiden i Japan och om att inte alls gå med på samma förväntningar.

kaguya2

Comments are closed.