Cosplay i Kungsträdgården

DE GÖR FIKTION TILL VERKLIGHET

jackbeskuren2vinjett

I februari visade SVT som första nationella tv-kanal i världen en tävling i cosplay. På scenen stod fantasifigurer i avancerade utstyrslar som alla slogs om att bli svensk mästare. Jack är en av dem som lägger ner hela sin själ i cosplayvärlden.


Text och foto: Hanna Gisslén
 

Symbol Stycke ny

Det luktar vårregn och asfalt den här aprilmorgonen i Solna. Klockan är ännu inte nio men solen har börjat torka upp pölarna från nattens regn. Jack Holtklev öppnar ytterdörren i en grå pyjamas. Han stryker den ena handen genom det korta orangea håret. Med den andra håller han en vit pudel som skäller och viftar på svansen.
- Gå och lägg dig Trassel, ropar någon på pitemål inne från ett av rummen. Pudeln försvinner in genom en dörr. En svart katt kommer ut genom samma dörr för att se efter vad som händer i hallen.
- Vi sitter och äter frukost, vi är lite sena, säger Jack.
På rosa hyllor står rosa peruker, och rosa halsband hänger på rosa krokar på den ljusrosa väggen. Men håret Jack drar på sig är blått, han ska bli någon annan idag.
Han har inga ögonbryn. Han har rakat bort dem för att kunna måla dit ögonbryn som liknar de som karaktärerna han gestaltar har. På två timmar ska Jack förvandlas till Ciel från animeserien Black Butler (Kuroshitsuji på japanska).
I köket står Jacks pojkvän Sebastian Lidström och kokar kaffe. Han ska också cosplaya en person från Black Butler idag. En som har samma namn som han själv, Sebastian.
- Ciel är en liten pojke som ska hämnas sina föräldrars död. Sebastian är hans demonbutler som han har slutit kontrakt med. Det ska bli intressant, för vi har inte varit dem på länge, och det är vår signaturcosplay kan man säga, säger Jack.

Cosplay sminkred

Cosplay jack sminkred

Jack har påbörjat förvandlingen till att bli Ciel.

Cosplay, från engelskans costume play, var en term som japanen Nobuyuki Takahashi myntade 1984 när han befann sig på World Science Fiction Convention (Worldcon) i USA, men fenomenet lär ha funnits mycket längre än så. Cosplay innebär att man klär ut sig till och spelar en karaktär. Karaktären kommer oftast från japanska anime- eller mangaserier, men kan lika gärna vara hämtad ur ett tv-spel, en film eller en bok. Cosplay har två olika riktningar. Antingen är det hantverksdrivet eller karaktärsdrivet. Inom cosplaykulturen läggs tiotusentals kronor och många månader på att skapa dräkter med näst intill perfekta detaljer för att likna karaktären så exakt som möjligt. Sedan gäller det att prata, röra sig och bete sig som karaktären. Vissa gör det mer för hantverket, och andra mer för att få spela en älskad karaktär.

Symbol Stycke ny

Cosplay dockorredIMG_5967 red

 "Ska man helt skita i fransar? Det är svårt, för lösögonfransar är det bästa som finns."

Jack sminkar sig i köket, den enda spegeln han har förutom badrumsspegeln är en liten rund som han har ställt på bordet. Under spegeln ligger en vaxduk, rosa med vita prickar.  
- Ciel har en lapp över sitt högra öga. Men då kommer frågan om man ska ha lösögonfransar på bara det vänstra ögat, eller ska man helt skita i fransar? Det är svårt, för lösögonfransar är det bästa som finns, säger Jack.
- Du ska ju ha ögonlapp, då kan du inte ha lösögonfrans under. Det kommer bli helt svettigt och den kommer lossna, säger Sebastian inifrån toaletten.
- Men tänk om jag vill ta av ögonlappen, då ser det ju jättekonstigt ut med bara lösögonfransar på ena ögat!

Över 36 000 följer Jack på Instagram. Han har även en välbesökt blogg och Youtubekanal där han pratar om cosplay, men också privata saker för att hjälpa andra. 
- Jag har varit väldigt mobbad, och många andra i det här communityt har också varit eller är det. Genom att jag skriver och pratar om såna saker kan jag hjälpa dem. På konvent kommer det ofta fram folk till mig och säger att jag hjälpt dem genom svåra saker i livet, säger han.
Sebastian och Jack har varit förlovade i drygt ett år. Det var påsk och Jack stod i full cosplay i köket och kokade brysselkål när Sebastian föll ner på knä, också han i cosplay.
- Alla jag känner håller på med cosplay, jag har nästan inga vanliga vänner, säger Jack.
Jack har anordnat cosplaypicknickar i Kungsträdgården varje vår i tre år. Förra året kom det flera hundra i full cosplay. Idag är det dags igen och än så länge lyser solen in genom det persiennlösa fönstret.
- Förra året blåste det så peruker och utstyrslar flög överallt, hoppas det är mer stilla idag.

1939 besökte amerikanen Forrest J. Ackerman det första Worldcon i full cosplay. Även om inte begreppet var myntat då, anser många att det var här det startade, i USA. Andra säger att ”riktig” cosplay inte kom till förrän på 70-talet, och då i Japan. Fenomen som liknar cosplay finns i de flesta kulturer i världen, därför är det svårt att följa historien bakåt. När barn klär ut sig till Bamse är det också en typ av cosplay, men då har föräldrarna ofta köpt en färdig dräkt till sitt barn, och att vara så lik karaktären som möjligt är inte det viktigaste.

Cosplay Emelie Akira red

I soffan med Hello Kitty-filten sitter nu två femtonåringar som kommit till Jack för att fixa det sista sminket inför picknicken. Till höger sitter en i blodrött hår och klarröda ögonbryn, mycket kajal runt röda lysande ögon. Bredvid, en i basketlinne, hårnät och blå streck som ögonbryn. Akira och Emelie crossplayar idag. Akira är Mikoto Mikoshiba och Emelie ska dra på sig peruken innan hon blir Kuroko Tetsuya. Crossplay innebär att man cosplayar en karaktär som inte har det kön som man själv. Att crossplaya är vanligt i cosplayvärlden.
Medan Jack, nu halvt Ciel, och Sebastian, som är färdigklädd i helsvart, springer runt i lägenhet pratar Akira och Emelie om vilka animekaraktärer de tycker är sötast. De pratar om vad som är typiskt ”Undertakers” och vad som är mer ”Docell”. I sängen intill har Trassel somnat, han är klädd i ljusblå fluga. Lilla My, den svarta katten, smyger omkring längs väggarna i rummet.
- Alltså shit. Jag har så mycket smink att jag hade kunnat förse ett helt dragqueen-lag, ropar Jack från köket.
Ingen vet riktigt när cosplay blev en subkultur i Sverige. De första konventen började hållas i slutet av 90-talet, men det var först under sent 00-tal som det började växa och bli större. Men de första som började intressera sig för cosplay i Sverige gjorde det redan när den första animeserien, Silver Fang, började sändas här under sent 80-tal.

Den 21 februari i år sände SVT som första nationella tv-kanal i världen en tävling i cosplay. Svenska mästerskapen i cosplay, ett program som över en halv miljon människor nu har sett. Över 3000 var på plats i Linköping där tävlingen hölls. För att få tävla måste man ha tillverkat sin egen dräkt, den får inte vara köpt. Jack kunde inte vara på plats utan såg tävlingen framför teven.
- Det är positivt att det visas. Nu kan folk se hur duktiga många cosplayare är och vilka otroliga dräkter de skapar, säger han.

Cosplay hund red

Trassel vilar innan avfärd mot Kungsträdgården.

Symbol Stycke ny

Sebastian och Trassel tar de vanliga trapporna, medan de andra tre tar rulltrappan upp till T-centralen från blå linjen mot Kungsträdgården. Emelie har nu en ljusblå peruk friserad i tjocka hårtestar som hänger ner över ansiktet.
- Den är gjord av plast. Man kokar den först för att få den passform man vill ha. Om man vill ha lockigt hår så kokar man den flätad, säger hon.
- Vanliga människor går på bio eller köper skor och kläder på H&M. Vi lägger alla våra pengar på peruker och linser, vi älskar E-bay, säger Jack.

Uppe vid ringen kommer en mörkklädd människa med gula långa horn fram. Jack kallar henne för mamma. Hon hade i ålder kunnat vara Jacks biologiska mamma, men det framgår aldrig om så är fallet. Med sig har hon flera personer i kläder som matchar hennes. Den yngsta i grå mantel och gula små horn är bara sex år. De föreställer karaktärer ifrån webbserien Homestuck. Människor på Centralen vänder sig om för att titta på dem, många stannar plötsligt till i storstadsstressen.

Cosplay körsbär red

Cosplayare dyk red

I Kungsträdgården har de rosa körsbärsblommorna just slagit ut, det är fullt av kameror och turister runt stammarna. På konstgräset bortanför fontänen slår sig fler och fler fantasifigurer ned på picknickfiltar. Till slut är det flera hundra. Många har med sig Bentos, japanska matlådor, där ris och tillbehör är formade till gulliga djur och karaktärer från kända Miyazakifilmer. Många japanska turister är på semester och passar på att turas om att fotas med Jack och de andra. Två tjejer, utklädda till karaktärer i Sailor Moon, kommer inte bort från kamerorna och snart bildas en lång kö med folk som vill bli fotade mellan dem.
Om fyra dagar fyller Jack 19 år. Han öppnar ett paket inslaget i starka färger. Det är en blommig nackkudde med ris i.
- Den kan du göra fakebröst av och använda när du crossplayar, säger hon som gett honom presenten.
På filtar runt omkring trädgården sitter nu hundratals olika filmkaraktärer. Det är dvärgar från The Hobbit och alver från Sagan om ringen. Det är dockor som ser ut att vara gjorda av porslin och det finns fler par av Ciel och Sebastian. Någon i full dykardräkt som ser väldigt äkta ut går omkring i värmen. Något som liknar en pokémon leder dykaren som verkar ha svårt att se genom låtsascyklopet. Såpbubblor dansar i luften och spricker mot det overkligt gröna gräset.

Molnen är bortblåsta, himlen är klarblå och rosa små körsbärsblomblad singlar ner och lägger sig på färgglada peruker och i snart tomma matlådor.
- Man lägger ned mycket tid på det här. Det är svårt att veta när man ska sluta, och det går ofta ut över skolan. Men det är ju så roligt, säger Jack.  

1a

2

3

Symbol Stycke ny

Vilken cosplaykaraktär har du varit mest nöjd med?


Emelie, 15 år


Akira, 15 år

Symbol Stycke ny

Frågor till Hannah Frisell, projektledare på cosplaykonventet Picacon 2015

Varför cosplayar folk?
Att klä ut sig och spela en karaktär handlar ofta om att visa uppskattning. En verklig idol, som en musikartist eller idrottsperson kan man gå och se på konserter eller heja på vid tävlingar. Men om man har en idol som inte finns i den verkliga världen kan cosplay bli ett sätt att visa hur mycket man älskar den karaktären.

Hur skulle du beskriva cosplay?
Beror på om det är i Japan eller Sverige, det ligger på lite olika nivåer. Man klär ut sig till en karaktär helt enkelt. Det är framför allt två olika viktiga saker som gör att man cosplayar, antingen att leva sig in i en karaktär eller att man brinner för att göra hantverket. Många vill göra båda. Vissa träffar andra som också lever in sig i karaktärer, då blir det närmre rollspel.

Vad är skillnaden på cosplay i Japan och Sverige?
Det är inte lika karaktärs- eller hantverksdrivet i Japan. Där är det mer ett kulturellt uttryck och där känner folk till det på ett annat sätt. I Japan finns många klädstilar som hänger lite samman med cosplay, till exempel Lolita. I Sverige är cosplay en väldigt liten subkultur och där små konvent samlar folk. I Kristinehamn där Picacon äger rum kan folk säga ”Jaha, men de har jag ju sett, de ser så konstiga ut”. Det är inte så ”svenskt” att cosplaya.

Vad tror du det betyder att SVT sände Cosplay-SM?
Det är väldigt positivt! Det är kul att nördkulturen får ta mer plats. Det ger nog även cosplayare mer självförtroende. Och folk som inte vet vad det är riktigt får se allt som ligger bakom, hur stort hantverk det kan vara och vilken passion de här personerna har för karaktärerna de cosplayar.

Comments are closed.