Korv som brödföda

KORV SOM BRÖDFÖDA

 

Sugen på att jobba som sumprunkare, gråterska eller korv? Efterfrågan på dessa kneg är kanske inte längre skyhög, men här kan du i alla fall få ett hum om vad de sysslade med.

 

Text: Matilda Carlström

kontextlinje

Gråterska är ett kvinnodominerat yrke som går ut på att gråta på begravningar. Detta för att hjälpa de anhöriga att komma igång med sitt sorgearbete, säga något om den avlidnes status eller skicka hälsningar åt en anhörig som inte kan närvara.

Historiskt sett var det ett spritt fenomen, som var vanligt i bland annat det Antika Grekland, romarriket och Mellanöstern. Men gråterskor finns kvar än i dag i delar av världen.

gråterskor

Arkivbild: Wikimedia commons

 

kontextlinje

korv

Arkivbild: Wikimedia commons

En korv är inte bara en helt okej maträtt. Det var även ett jobb på 1600- och 1700-talet. Korvarnas uppgift bestod i att gå omkring och vakta stan, sätta folk i fyllecell och larma om de upptäckte en brand. Att vara en korv var inte något prestigefullt. Såväl lönen som anseendet var lågt.

kontextlinje

Sumprunkare var precis vad det låter som. Alltså en person som runkade sump. Låter det konstigt? Okej, vi tar det från början. Att runka betyder alltså i sammanhanget att skaka eller vagga. Sump syftar på fisksump eller sump på båtar, och är en form av behållare som sänks ner i vattnet. I sumpen förvarade man sin fiskfångst levande, för att hålla denna färsk. Sumprunkaren såg alltså helt enkelt till att hålla sumpen i rörelse. På så vis höll de vattnet syresatt och fångsten levande.

kontextlinje

Din lilla rackare! har du kanske utbrustit någon gång. Då har du omedvetet kallat någon för bödeldräng. Rackare var nämligen just det - bödlarnas drängar. De stod för sin tids kanske smutsigaste arbetsuppgifter, och hade ett extremt lågt anseende. Det var denna som fixade i ordning platsen inför en avrättning, plockade ner de döda kropparna och grävde ner dem i galgbacken. Andra uppgifter som ingick i det vardagliga arbetet var att sota, tömma latriner, ta hand om kropparna efter självmördare och köra bort stadens avfall. Yrket försvann i samma veva som dödsstraffet avvecklades.

bödel

Arkivbild: Wikimedia commons

kontextlinje

Biografpianist var den som satt nedanför filmduken på biografer och ackompanjerade stumfilmer med piano. Denna kunde både improvisera ihop stycken som passade in i filmens händelsen, eller spela inlärda stycken. Bland andra den kända jazzsångerskan och skådespelerskan Alice Babs far Jean Edvin Nilson hade detta yrke.  kontextruta

Comments are closed.