Varför då?

Varför..? Därför!

 

Av: Elinor Strand

 Symbol Stycke ny

 

Varför lät modemen så konstigt på 1990-talet?

Varför var det olagligt för kvinnor att bära byxor i Paris år 2012?

Varför har kinesiska sjukhus aldrig en fjärde våning?

Sans-Culottes

Illustration av två franska revolutionärer från tidigt 1790-tal. FOTO: Wikipedia

 

ShanghaiMissingFloors

En hiss i kinesiska staden Shanghai som saknar både våning fyra och 13. FOTO: Wikipedia

Minns du den konstiga ljudet som hördes när man kopplade upp sig på Internet på 1990-talet? Det knastrande och ylande ljudet? Det var ditt modem som snackade med ett annat modem. Processen kallas ”hand shaking” och är ett slags tekniskt handslag där ditt modem berättade vilken hastighet det hade och hoppades att det andra modemet skulle haka på. Om du minns detta ljud, minns du kanske också att din uppkoppling helt abrupt kunde brytas om någon lyfte på telefonen?

hand

FOTO: Douglas Ädel

Eftersom detta var innan bredbandets tid, så kopplade vi upp oss på internet via telefonnätet. Modemet fungerade som en tolk mellan din dator, som kommunicerar digitalt med ettor och nollor, och telefonnätet, som kommunicerar med hjälp av toner.

År 1799 infördes en lag som förbjöd kvinnor att “klä sig som en man” i den franska huvudstaden. Ursprungligen kom lagen till för att hindra kvinnor från att utföra vissa yrken som krävde att arbetaren bar långbyxor. Till exempel hindrade lagen kvinnor från att gå med i armén. Efter många om och men, lyckades politiker på vänsterkanten riva upp lagen i februari 2013. Då hade kvinnor redan ignorerat lagen i åtskilliga år.

byxor_ny_genre

FOTO: Elinor StrandDet här betyder inte att det är fritt fram för byxan. I många länder runt om i världen är det fortfarande opassande för kvinnor att bära plagget. Funderar du till exempel på att ta en tripp till Saudiarabien? Lämna byxorna hemma. Kvinnor uppmanas att bära en lång fotsid kappa, så kallad abaya, på offentliga platser.

I Ostasien råder en stor rädsla för siffra fyra. På kinesiska och japanska är ordet för siffran fyra (sí respektive shí) väldigt likt hur ordet död (sî respektive shí [-nimashita]) uttalas. Detta har lett till vidskepelse kring siffran och därför undviker man den i vissa sammanhang. I hissar kan till exempel våningsplan fem följa direkt efter våning tre, eller så skrivs fyra som "3A". Rädslan för siffran fyra är så utbredd att den har fått ett vetenskapligt namn: tetrafobi.

Arabian_Nights_Images_-_Lacy_Hussar

FOTO: Wikimedia commons

Sifferfobi finns även på andra håll i världen. I arabisktalande länder finns en tradition av rädsla mot jämna tal. Den gamla  sagosamlingen ”Tusen och en natt” fick en extra natt av just den anledningen.

Comments are closed.