I främmande jord

I FRÄMMANDE JORD


15-06-02välj

Sverige var aldrig var direkt inblandat i första och andra världskrigen. Men ändå har hundratals soldater sin sista vila i vårt land. Många av dem ligger begravda på Kvibergs kyrkogård i Göteborg.

 

Text och foto: Felicia Green

 

Symbol Stycke ny

 

Kvibergs kyrkogård i östra Göteborg  är en av norra Europas största. Här finns gravar efter kändisar som den legendariske tjuven Harald ”Bildsköne Bengtsson” Bengtsson. På 1930-talet slog han sig samman med Folke ”Tatuerade Johansson” Johansson och åkte på en uppmärksammad brottsturné i landet. På Kvibergs kyrkogård ligger även en del av de ungdomar som omkom i diskoteksbranden omkring Halloween 1998 begravda. Bland gravstenar i alla dess färger och former – nya och blanka, gamla vars inskrift bleknat av tiden, gravstenar med gamla svenska namn och gravstenar skrivna på andra språk. Här och var syns också de avlidnas ansikten, inristade på stenarna. Men trots kyrkogårdens stora mångfald finns det två gravfält som sticker ut. I en sluttning i väst med utsikt över nästan hela kyrkogården står flera rader av vitaktiga gravstenar. På vissa finns namn, en alltför låg ålder, befattning och hemland inristat medan andra är okända. Där kan det istället stå ”A Royal Marine of the Great War” eller ”A Sailor of the Great War”.


Allierade (4)

– De begravdes allt eftersom de flöt i land. Det var bland annat mycket luftstrider vid svenska kusten, berättar Katarina Evenseth som är begravningschef på Svenska kyrkan i Göteborg.

Soldaterna begravdes där de påträffades och kunde i bästa fall identifieras.

– Vi har faktiskt fortfarande två gravstenar som inte är uppsatta. Det är två britter som ännu inte hittats, så deras stenar står och väntar på dem i vår stenverkstad, säger Katarina Evenseth.

Gravarna blickar ned mot det tyska gravfältet nere i dalen. Där ligger 377 tyska soldater från båda världskrigen begravda. En del av dem omkom då ubåten U843 sänktes utanför Göteborg i början av april 1945. Deras gravstenar ligger nu i långa rader i gräset. På vissa syns namnen tydligt medan de på andra knappt är synbara. De långa raderna bryts bara av en stor minnessten som står upprätt mitt bland dem.

Tysk (3)

Tysk (2)

Tysk (6)

Marken de utländska soldaterna vilar på är upplåten av svenska kyrkan för all framtid, men det är Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. respektive the Commonwealth War Graves Commission som har hand om dem. Uppe i sluttningen ligger 114 man begravda. Vid ett monument ovanför raderna av gravar ligger blomsterkransar i gult, rött och vitt. Här och var syns vallmoblommor som än i dag symboliserar första världskrigets fasor. Snett till höger om det har någon stuckit ner australiensiska flaggor i jorden framför några gravar. The Commonwealth War Graves Commission har hand om 1,7 miljoner gravar i 154 länder runt om i världen. I Sverige finns dessa i väst, utspridda på olika kyrkogårdar från Bokenäs i Bohuslän till Malmö i Skåne. Även de tyska gravarna finns för det mesta i västra Sverige, men återfinns även på Gotland.

På Kvibergs kyrkogård är det inte bara soldater från världskrigen som ligger begravda, utan även civila.

– Vi har ett hundratal letter som ligger begravda här efter att ha flytt sitt hemland när ryssarna drog fram under andra världskriget. Även deras gravplatser är upplåtna av oss för all framtid, säger Katarina Evenseth.  kontextruta

Comments are closed.