Du är historia

KRÖNIKA

KÄRA LÄSARE - DU ÄR HISTORIA

Symbol Stycke ny

Men vad är historia egentligen? Är allt som hände igår och dessförinnan en del av historien, ni vet, den i bestämd form och med stort H? Vad jag bredde på frukostmackan igår är väl knappast något som hör hemma i Historien?

Pratar vi om historiska händelser tänker jag och många med mig spontant på krig, kungamord, blodiga revolutioner och erövringar. Stora, samhällsomvälvande händelser. Ofta med rika och mäktiga män i huvudrollerna. Helt enkelt, det vi lärde oss under skolans historielektioner.

Men är det verkligen så enkelt? Är allt det som inte fått plats i högstadiets historieböcker oviktigt att se tillbaka på och utforska? Jag svarar nej på den frågan. Jag tror att varenda liten detalj i vår omgivning är ett resultat av ett händelseförlopp som går att utforska bakåt i tiden. Även den helt vanliga människans vardagshändelser är fyllda till bredden av Historia.

Låt mig dra några exempel. När jag gör en så banal sak som sätter in en bomullstampong i mitt underliv, göms i min handling Historien om hur ett kvinnligt kön har konstruerats i motsats till ett manligt dito, under århundradens gång.

När jag sedan drar upp mina byxor efter toalettbesöket, gör jag något som hade varit helt omöjligt för mig som >>kvinna<< om jag levt 150 år tidigare – då hade jag burit kjol.

Men okej, hur blir det med min frukost då? Jo, att jag åt fabrikstillverkat bröd gjort på en blandning av vete och råg i morse, har faktiskt också en historisk förklaring. Varför äter jag så sällan hembakat bröd, medan min farmors mor säkert bakade varenda brödbit hon satte i sig, för egen hand? Försök svara på den frågan utan att ägna dig åt historisk forskning.

Varje dag är vi alla delaktiga i att dra det stora ånglok som är Historien framåt; det finns inga passagerare som passivt hakar på – nej, inte på detta tåg. Är det inte viktigt att då och då se sig om och ta reda på vad det är vi drar på egentligen?  kontextruta

"Jag tror att varenda liten detalj i vår omgivning är ett resultat av ett händelseförlopp som går att utforska bakåt i tiden"

 

simonebeskuren

Comments are closed.